Romania
2011
GlaxoSmithKline se alatura coalitiei globale pentru eradicarea a zece boli tropicale neglijate, pana in 2020
GlaxoSmithKline este alaturi de copiii de la Valea Screzii si Valea Plopului

www.vaccinuri.ro, noua sursa de informatii complete si obiective despre imunizare şi vaccinuri

• Informarea corecta în ceea ce priveşte cele mai bune metode de prevenire a bolilor infectioase poate salva vieti, efort, timp şi bani.
  • Anual, doar 3% dintre copiii romani primesc vaccinare anti-pneumococica şi 2% primesc vaccinare anti-rotavirus.

Bucuresti, 21 martie 2011Informarea corecta despre cele mai bune metode de prevenire a unor boli infectioase poate salva vieti, efort, timp şi bani. În acest scop, se lanseaza acum www.vaccinuri.ro, o noua sursa de informatii complete şi obiective referitoare la schemele de vaccinare şi la bolile ce pot fi prevenite datorita vaccinurilor disponibile în Romania.

Imunizarea previne anual un numar estimat de 2,5 milioane de decese la copiii din întreaga lume, decese cauzate de boli ca difteria, tetanosul, tusea convulsiva sau rujeola (pojarul). Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul copiilor care mor anual la nivel mondial a scazut, pentru prima data în istorie, sub 10 milioane – ca rezultat atat al îmbunatatirii accesului la imunizare, al solutiilor integrate pentru sistemul sanitar de prim ajutor, cat şi al folosirii apei potabile şi a normelor elementare de igiena.

Şi în Romania este necesara informarea corecta despre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, mai ales în contextul în care tara noastra se afla în topul european al mortalitatii infantile (potrivit OECD). Mai mult, Romania este una dintre tarile cu incidente ridicate ale unor boli care se pot preveni prin vaccinare, cum sunt rujeola – locul 3 în Europa sau hepatita B – locul 5 în Europa. Posibilele consecinte ale acestor boli, precum şi rolul vaccinurilor în prevenirea lor sunt doar doua exemple de informatii care se regasesc pe site-ul www.vaccinuri.ro şi se pot dovedi utile în lupta împotriva îmbolnavirilor.

Website-ul cuprinde date referitoare la programul national de imunizare din tara noastra, precum şi la imunizarile optionale, facand referire şi la programele de imunizari ale altor state (informatii ce au ca sursa website-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii - http://www.who.int/en/).

De asemenea, www.vaccinuri.ro ofera detalii despre boli care pot fi prevenite prin vaccinare, precum tusea convulsiva, hepatita A, hepatita B, otita medie, rujeola, rubeola, varicela, meningita pneumococica, cancerul de col uterin, gripa sezoniera, gastroenterita cu rotavirus şi altele.

Pe site sunt prezentate atat informatii despre beneficiile vaccinarii in lume, cat şi generalitati despre vaccinuri (ce sunt, de cate tipuri, cum actioneaza, cum au evoluat în timp). Sunt abordate şi cele mai frecvente întrebari şi preconceptii despre subiecte precum siguranta şi eficienta vaccinurilor sau efectele secundare, întrebari la care sunt oferite raspunsuri în sectiunea „Mit şi Adevar”. Informatiile de pe site sunt completate de o lista de link-uri utile care trimit catre principalele site-uri de informare despre vaccinuri ale unor organizatii precum Organizatia Mondiala a Sanatatii. Totodata, din sectiunea „Resurse aditionale” pot fi descarcate materiale pentru parintii care vor sa se informeze despre cum îşi pot proteja copiii de gastroenterita cauzata de rotavirus şi bolile pneumococice.

“Vaccinurile reprezinta una din cele mai valoroase metode în profilaxia bolilor infectioase. Se obtin în felul acesta scaderi spectaculoase în incidenta unora din cele mai grave boli transmisibile. Mai mult chiar, unele dintre aceste boli au fost complet eradicate în întreaga lume cu ajutorul vaccinurilor. În ultimul deceniu au aparut asocieri de vaccinuri noi care au simplificat aceste masuri preventive şi care au demonstrat o acoperire adecvata a tuturor valentelor (imunitate crescuta protectoare pentru toate tipurile de antigene incluse), o foarte buna tolerabilitate şi în consecinta o deosebita eficacitate epidemiologica. La nivel international exista programe nationale de imunizare, care sunt înnoite periodic pe masura ce apar produse noi, programe ce au avantajul unui plan cronologic de prevenire a bolilor transmisibile bine stabilit, debutand cu vaccinurile care se fac nou-nascutului înca din maternitate şi continuand cu cele recomandate în perioada de sugar şi în prima copilarie”, a declarat dr. Rodica Bacruban, Şef Compartiment Epidemiologie, Institutul de Boli Infectioase Matei Balş şi medic primar epidemiologie şi boli infectioase, coordonator al centrului de vaccinare din cadrul Institutului.

În Romania se nasc anual aproximativ 210.000 copii şi majoritatea beneficiaza de vaccinarea cu antigenele incluse în programul national de vaccinare (difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, haemophilus influenzae tip B, hepatita B, rubeola, rujeola, oreion). Cu toate acestea, doar o mica parte beneficiaza de vaccinarile optionale, ce pot preveni boli grave. De exemplu, doar 3% dintre copii sunt vaccinati anti-pneumococic şi doar 2% sunt vaccinati anti-rotavirus, în fiecare an. Potrivit datelor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, un numar estimat de 1,3 milioane de bebeluşi şi copii mor în fiecare an la nivel mondial de boala pneumococica şi de gastroenterita cu rotavirus.

GlaxoSmithKlineuna dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al carei portofoliu are la baza o substantiala activitate de cercetare şi dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedica îmbunatatirii calitatii vietii oamenilor, ajutandu-i sa realizeze mai multe, sa se simta mai bine şi sa traiasca mai mult.

Referinte:

1.     http://ec.europa.eu/health/reports/docs/health_glance_en.pdf

2.     Anuarul Statistic al Romaniei, 2007

3.     Vaccine safety – the facts. American Academy of Pediatrics. Accessed 17th October 2008

4.     Immunisation Factsheet. NHS Immunisation Information. Accessed 17th October 2008

5.     Bloom DE et al. The value of vaccination. World Economics 2005; 6 (3):15 – 39.

6.     FDA Consumer Health Information. A Parent’s Guide to Kid’s  Vaccines. July 31, 2007. Accessed 17th October 2008

7.     Vaccine Safety. Frequently asked questions about multiple vaccinations and the immune system. Accessed 17th October 2008

8.     Vaccine preventable diseases. Accessed September 17th 2008

9.     Addressing Parents’ Concerns: Do Multiple Vaccines Overwhelm or  Weaken the Infant’s Immune System? Offt P. A. et al. Pediatrics, 2002,  109; 124-129